Korisnik: Lozinka:  
Zapamti me
Nova lozinka?  

 
Sveta Nedelja,
Temperatura: nepoznata
Zaboravljen u šipražju
Tužna slika dvorca Erdödy u Kerestincu
Autor: Robert Radošević, objavi:

Dvorac Erdödy u Kerestincu oličenje je maćehinskog odnosa države i lokalne samouprave spram državne imovine i jednog od vrijednog spomenika naše nacionalne povijesti i kulture čije je povijesno naslijeđe važan čimbenik lokalnog identiteta. Iako se dvorci sjeverne Hrvatske predstavljaju kao značajna vrsta spomenika, višestoljetna kerestinečka građevina proživljava svoje najcrnije trenutke. Zaboravljena je u šipražju, teško uočljiva od gustog raširenog granja i prepuštena propadanju. Iako smo se poslije odlaska Hrvatske vojske na ulaznim vratima susreli s kvakom omotanom lancem i spojenom velikim lokotom koji su priječili ulaz u dvorac, sada su nas dočekala odškrinuta vrata. Pristupni most i dvorište zarasli su u korov, a u jednosatnom obilasku dvorca zatekli smo samo sablasno puste prostorije, otvorenih prozora čijim se oknima poigravao povjetarac. Iz prostorija je odnešeno sve što se ponijeti moglo, našli smo samo hrpe smeća, otpalu žbuku, razbijene školjke, prastare dijelove televizora, natpise koji su upućivali da je tu nekad bila prisutna vojska. Izvađeni su svi gusnati radijatori i cijevi, očito za prodaju na ”furdi”. Vidljivo je i da voda prodire kroz pojedine dijelove krovište za kišnih dana i vlaži zidove na kojima je uočjiva crna mrlja ili je otpala žbuka, a na podu je nabubrio parket. Nigdje nismo uočili neke tragove koji bi upućivale da je neka prostorija utočište nekom beskućniku ili odbačene šprice i igle kao dokaz pojedinih tvrdnji u javnosti da su se tamo počeli okupljati osobe zagrizle u drogu.

Prije nekoliko godina dvorac, ali i druge objekte bivše vojarne prestala je koristiti Hrvatska vojska i od strane MORH-a proglašen je neperspektivnom nekretninom za vojne potrebe. Izjalovio se očekivani povrat i predaja imovine lokalnoj samoupravi, iako su pojedinci iz svetonedeljske vlasti na sjednicama vijeća tvrdili da je to pitanje vremena. Poklekli su pred utjecajnijim pojedincima iz vrha HDZ-a, predvođenim ministrom kulture Božom Biškupićem koji je u objekte nekadašnje vojarne nasuprot dvorca uselio Državni arhiv Hrvatske. Na tom dijelu planira se i gradnja novih objekata u kojima će se smjestiti cjelokupna arhivska građa Republike Hrvatske. Zbog toga su svetonedeljski vijećnici morali mijenjati prostorni plan tog područja, a za iskazanu dobru volju i suradnju Krunoslav Markovinović je zaradio javne Biškupićeve pohvale. Jedino je bivša svetonedeljska gradonačelnica Ines Balint javno priznala da je razočarana takvom odlukom jer je za potrebe Državnog arhiva država namijenila sve postojeće objekte u nekadašnjoj vojarni te 20.000 kvadrata zemljišta.

Još uvijek je nejasno kome će se dodijeliti dvorac kojeg okružuje 22.000 m˛ zemljišta, te 14 hektara zemljišta u bivšoj vojarni na kojem se manjim dijelom nalaze sportska igrališta koji su ostali u državnom vlasništvu. Prema dopisu koje je Željki Šabarić, županijskoj vijećnici uputila Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture kao očitovanje na njezino pitanje postavljeno na aktualnom satu Skupštine Zagrebačke županije, najveći prijepor još uvijek predstavlja definiranje vlasnika, odnosno korisnika dvorca koji je dužan se skrbiti za ovu spomeničku baštinu. I dok je odlukom hrvatske Vlade o darovanju potkraj prošle godine Državni arhiv stekao pravo vlasništva, do današnjeg dana Ministarstvo obrane kao nekadašnji korisnik nije izvršilo primopredaju dvorca Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Iako je Krunoslav Markovinović na srpanjskoj sjednici Gradskog vijeća rekao da svetonedeljska vlast pokušava se izboriti za povrat vrijednog zemljišta, ne znamo da li se njegovo nastojanje poklapa sa zahtjevom koji je Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom zaprimio i u kojoj se traži dodjela zemlje za izgradnju športsko-rekreativnog i zdravstvenog centra na zemljištu uz dvorac. Gradska vlast financirala je i pojedine geodetske izmjere i elaborate na zemljištu oko dvorca.

Za sam dvorac nije određena buduća namjera, ali jednokatna građevina četverokutnog tlorisa s cilindričnim kulama i otvorenim arkadnim hodnikom s dvorišne strane koja sadrži izrazite fortifikacijske elemente pruža mogućnost različite namjene. Naravno, prethodno treba pronaći investitora koji će u njega uložiti znatna sredstva. Spomenik kulturne baštine najviše kategorije sadašnjim stanjem nimalo ne opravdava taj naziv i prepušten je propadanju. A najveći apsurd je što s jedne strane ceste su uređeni objekti i pokošeni travnjaci Hrvatskog državnog arhiva koje se skrbi o povijesnoj arhivskoj građi i baštini, a preko puta vrijedan dio nacionalne povijesti izložen je devastaciji.

Tagovi:
Nema unesenih tagova za ovu vijest
Komentari...
Napiši komentar
Autor:
Komentar:
Sigurnosni zbroj:
Sigurnosni zbroj
Upišite zbroj brojeva na slici u dano polje
Trenutno nema napisanih komentara.
Marketing...

Ostale vijesti

Najčitanije vijesti

16.02.2013. - 153149 učitavanja
Kredit koji je putovao oko svijeta
10.04.2013. - 143448 učitavanja
Vijećnici bye, bye
02.03.2017. - 103188 učitavanja
Damir Halužan kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Svete Nedelje
06.09.2008 - 102409 učitavanja
Domaće se cijeni
03.02.2017. - 98576 učitavanja
Opet preokret - raspušten svetonedeljski HDZ, Markovinović povjerenik
18.05.2009. - 94966 učitavanja
Drugi krug za gradonačelnika
22.12.2016. - 82104 učitavanja
Dario Zurovec objavio kandidaturu za gradonačelnika

Arhiva vijesti

Sve vijesti pogledajte u našoj arhivi.
Marketing...
Zlatni ključ d.o.o.
adresa: Vinogradska 4, 10431 Sveta Nedelja
e-mail: zlatni-kljuc@zg.t-com.hr
webdesign: viktor@zlatni-kljuc.com
tel: (0)1 3373 473, fax: (0)1 3373 472