Korisnik: Lozinka:  
Zapamti me
Nova lozinka?  

 
Sveta Nedelja,
Temperatura: nepoznata
Trpimir Barun: Kerestinečki dvorac idealan je za klapsku pjesmu
Klapa Barun po četvrti puta organizira manifestaciju Klape u Svetoj Nedelji
Autor: SVENtv.info, objavi:

Klapski se belcanto i ovog ljeta svakodnevno čuo po kantunima, kaletama i pjacama naših primorskih gradova. On jednostavno u svima nama na kontinentu pobuđuje čežnju za lijepim životnim trenucima koji nas asociraju na ljeto, vrijeme kada zbog godišnjih odmora imamo priliku nadoknaditi sve ono što, radi prebrzog tempa u kojem živimo, propuštamo. Tada se opušteni, najčešće na moru, intenzivno družimo s članovima obitelji i prijateljima, nađe se tu bokun dobrega vina i dobre spiza, a klapska pisma dodatno upotpuni doživljaje nadahnute prirodnim ljepotama našeg Jadrana.
Klapa Barun iz Rakitja u Svetoj Nedelji će i ove godine taj mediteranski ugođaj prenijeti na kontinent manifestacijom "Klape u Svetoj Nedelji" čiji su organizatori Četvrti će put pozvati svoje klapske prijatelje iz raznih dijelova Hrvatske da Svetonedeljčanima i gostima iz Samobora i Zagreba priušte sjetne morske glazbene trenutke.

Uoči manifestacije razgovarali smo s Trpimirom Barunom, jednim od članova klape Barun i umjetničkim ravnateljem susreta klapa.
Klapski su susreti poseban koncept koncertnog muziciranja. Možete li nam pojasniti o čemu je riječ?
Klapski susret je u nekoliko zadnjih godina postao vrlo zanimljiva koncertna forma. Na jednom se koncertu nađu pet do deset klapa, svaka sa svojim zvukom, karakterom i posebnim pristupom klapskoj glazbi općenito i konkretno pojedinoj pjesmi. Iako ste neke pjesme čuli već puno puta, opet svaka pjesma zvuči posebno u izvedbi druge klape. Na našem klapskom susretu pjeva se isključivo  a capella glazba, u prvom se djelu koncerta izvode istinske izvorne klapske pjesme, a nakon toga klape izvode poznate popularne uspješnice u klapskom aranžmanu. Ove će se godine npr. izvesti Moj dida i ja, zatim, Kad bi moga se rodit, Ima jedan svijet, Sve ću preživit i druge poznate uspješnice, a sve kako bismo učinili susret što zanimljivijim za sve posjetitelje. Nakon službenog djela koncerta počinje opušteno druženje koje nerijetko traje dugo u noć.
Tko je sve do sada nastupio na "Klapama u Svetoj Nedelji"? Koga ćete ugostiti ove godine? Imate li neko iznenađenje?
Do sad su gostovale renomirane klape Sagena, Dišpet, Kampanel, Grdelin, Nostalgija a naši slušatelji na koncertu se uvijek iznenade mnogim mladim neafirmiranim klapama koje također zvuče odlično, što publika uvijek obilno nagradi raskošnim pljeskom na kraju svake dobre izvedbe. Ove će nam godine pjevati klape Koprivnica (Koprivnica), Bistrica (Marija Bistrica), Stridonne (Štrigova), Luna (Kožino-Zadar), Petrada (Zagreb) i naša bratska, koji su s nama svake godine od početka, susjedna Klapa Poj (Samobor).
Ove godine je koncert ponovo u dvorcu Erdödy u Kerestincu?
Lokalne gradska uprava i turistička zajednica prepoznale su atraktivan prostor te su ga dodatno i uredile te su napravili veliki i značajan zahvat za dvorac, naime obnovili su krovište zbog kojeg smo prethodnih godina strijepili da li će koji crijep pasti s krova. Atrij dvorca obitelji Erdődy gotovo je idealan za događaje poput ovih jer ima dimenzije taman koliko je potrebno te je okružen opasan zidinama tako da je moguće zapjevati i bez razglasa, a akustika prostora je taman za a capella pjevanje.
Koliko Svetonedeljčani i ostali gosti vole klapsku glazbu?
Kvaliteta koncerta je uvijek ključna da slušatelji dođu i da se svake godine ponovo vrate na naš koncert. Puno se ulaže u marketing, svake godine klapski susret raste te je prošle godine bilo oko 600 posjetitelja. Veći su dio publike Svetonedeljčani a ostali su gosti iz Zagreba i Samobora, odnosno bliže okolice. Ali kažem, ovakav je odaziv posljedica dobrog i kvalitetnog repertoara, dobrih klapa, dobrih tehničkih uvjeta koji omogućuju klapama da doista mogu pokazati što znaju što sve skupa dovodi do kompletnog zadovoljstva svakog gosta posjetitelja koncerta.
Kako financirate organizaciju manifestacije jer ne naplaćujete ulaznice? Uostalom, zašto ne naplaćujete ulaznice?
Ovaj je projekt zasnovan na entuzijazmu Klape Barun i sluhu i financijskoj potpori Grada Svete Nedelje i TZ Grada Svete Nedelje te nekolicine prijatelja i zaljubljenika u klapsku glazbu.  Od početka nam je cilj ljudima učiniti dostupnima ovakvu glazbenu poslasticu, pobuditi najljepše osjećaje koje mogu u tom trenutku doživjeti, uz klapsku pjesmu i bez ikakvog opterećenja za okrutnu stvarnost koja se uglavnom vrti oko novaca.
Za kraj, da se još jednom ponovi i najavi događaj, recite mjesto i vrijeme klapskog susreta pod nazivom „Klape u Svetoj Nedelji“?
Dakle, i ove godine koncert a capella klapske glazbe „Klape u Svetoj Nedelji“ održava se 29. kolovoza u atriju dvorca Erdődy u Kerestincu s početkom u 20 sati. Dojmove prošlogodišnjih susreta u organizaciji Klape Barun moguće je vidjeti i čuti na www.klapa-barun.hr.

 

 

Tagovi:
|
|
|
Komentari...
Napiši komentar
Autor:
Komentar:
Sigurnosni zbroj:
Sigurnosni zbroj
Upišite zbroj brojeva na slici u dano polje
Trenutno nema napisanih komentara.
Marketing...

Ostale vijesti

Povezane vijesti

10.06.2013. - Kerestinec
Klape "očarale" dvorac i publiku
31.05.2013. - Sveta Nedelja
Matičin triptih

Najčitanije vijesti

16.02.2013. - 146601 učitavanja
Kredit koji je putovao oko svijeta
10.04.2013. - 136909 učitavanja
Vijećnici bye, bye
02.03.2017. - 103081 učitavanja
Damir Halužan kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Svete Nedelje
03.02.2017. - 98494 učitavanja
Opet preokret - raspušten svetonedeljski HDZ, Markovinović povjerenik
06.09.2008 - 98201 učitavanja
Domaće se cijeni
18.05.2009. - 93586 učitavanja
Drugi krug za gradonačelnika
22.12.2016. - 82009 učitavanja
Dario Zurovec objavio kandidaturu za gradonačelnika

Arhiva vijesti

Sve vijesti pogledajte u našoj arhivi.
Marketing...
Zlatni ključ d.o.o.
adresa: Vinogradska 4, 10431 Sveta Nedelja
e-mail: zlatni-kljuc@zg.t-com.hr
webdesign: viktor@zlatni-kljuc.com
tel: (0)1 3373 473, fax: (0)1 3373 472