Korisnik: Lozinka:  
Zapamti me
Nova lozinka?  

 
Sveta Nedelja,
Temperatura: nepoznata
Svetonedeljski biser prirode
Ornitološki rezervat Sava Strmec dio je ekološke mreže Hrvatske
Autor: SVENtv.info, objavi:

Mnogi stanovnici grada ne znaju da u susjedstvu imaju jedinstveni biser prirode, Ornitološki rezervat Sava Strmec koji je proglašen još davne 1970. godine. O ovom zaštićenom staništu prica razgovarali smo s našom sugrađankom Željkom Šabarić, članicom Upravnog vijeća Javne ustanove „Zeleni prsten Zagrebačke županije“
Gdje se nalazi rezervat i koju površinu obuhvaća?
Ornitološki rezervat Sava prostire se na 287 hektara i površinom se nadovezuje na rezervat Sava Zaprešić, a proteže se dijelom naselja Strmec i Orešje. Naš ornitološki rezervat je jedinstveno stanište brojnih vrsta ptica, obraslo šumom vrba, topola, johe i gustom niskom vegetacjom, protkano rukavcima, brojnim kanalima i kanalićima, pješčanim i šljunčanim nanosima te močvarnim livadama.
Koliko vrsta ptica obitava u njemu i koje?
Tijekom zime rezervat je jedno od glavih odmorišta za ptice preletnice, poput divljih gusaka, pataka, velikih i malih vranaca, bukavaca i žličarki. One se u njemu hrane i skupljaju snagu za daljnji let na jug, pa često se mogu na poljima vidjeti rode koje love žabe i glodavce kako bi nadomjestile energiju za put u Afriku. No, isto su tako zimi i zimovalište za veći broj migracijskih ptica sjeverozapadne Hrvatske, poput labudova, bijelih čaplji, čapljice voljka, gnjuraca..., koje su u potrazi za hranom i zimskim skloništima.
Ljeti je rezervat jedan od glavnih gnjezdilišta za sve vrste ptica pjevica, poput češljugara, sjenica, voljića, zviždaka, grlica, svih vrsta djetlića drozdeva, ali i vlastelica, kormorana, sivih i bijelih čaplji. U pješčanom dijelu rezervata gnijezde se bregunice, pčelarice, vodomari i muharice ali i sitne ptice pjevice poput češljugara. U poljima nalazimo poljske i kukmate ševe, zelene žune... Naročitu vrijednost ovog područja u europskim razmjerima predstavlja gnježđenje rijetke vrste ptice plazice vuge čija se populacija sporo, ali sigurno povećava iz godine u godinu.
Tko upravlja i nadzire zaštićeno područje, koja je uloga lokalne samouprave?
Od kraja 2008. godine ovim područjem upravlja Javna ustanova za zaštitu prirodnih područja i ostalih prirodnih vrijednosti na području Zagrebačke županije „Zeleni prsten Zagrebačke županje“. Ona uz pomoć svojih volontera-promatrača nadzire područje i organizira periodična, ciljana i godišnja prebrojavanja ptica, tzv. monitoringe. Trenutno je u tijeku cjelogodišnji monitoring s ciljem inventarizacije prica.
Do 2008. godine, jedinu brigu o rezervatu su vodili članovi ŠRD „Štuka“, Lovačke udruge „Jastreb“ te Grad Sveta Nedelja koji svojim prostornim planom štiti i veće područje od samog rezervata. Njima i pripadaju najveće zasluge što je rezervat u tako doborom stanju.
Što sve ugrožava postojeća staništa ptica, odnosno zaštićeno područje, može li se rezervat s obzirom na rastuću urbanizaciju održati u budućnosti? Vjerojatno se vrši godišnji monitoring ptičjih vrsta, da li su one brojnije ili je broj jedinki u padu?
Danas kada je zagađivanje prirode sve veće mogu reći da gotovo sve vrsta zagađivanja ugrožavaju rezervat. No, najveći problem predstavljaju ilegalna odlagališta otpada. To su odlagališa koja stvarajaju građani Svete Nedelje ili susjednih mjesta, dakle, sami sebi zagađujemo prirodu ali i vodu jer su u i oko rezervata vodozaštitna područja. Ornitološki rezervat Sava Strmec jedan je od ukupno 19 u cijeloj Hrvatskoj, dio je Nacionalne ekološke mreže Hrvatske te Nature 2000 – ekološke mreže EU. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postat će zaštićeno područje EU-a i zbog toga vjerujem da ćemo još dugo moći uživati u tom biseru prirode.
Javna je ustanova „Zeleni prsten Zagrebačke županije“ tijekom 2009. godine provodila je stalan monitoring i prebrojavanje svih vrsta ptica na području rezervata. U Registar ptica upisano je 147 vrsta ptica od koji je 65 gnjezdarica. Podaci četiri ciljana monitoringa iz 2009. godine pokazuju blagi porast ptičjih jedinki kao i gnjezdarica. Treba napomenuti da malo koje područje u Hrvatskoj ima tako veliku bioraznolikost na tako malom području i u blizini velikog grada.
Može li se rezervat iskoristiti kao turistička ponuda grada i na koji način?
Da, ali tek kad se ostvare svi preduvjeti zaštite. Međutim, i tada nema mjesta za nekakav vid masovnijeg turizma. Takvi su rezervati u cijelom svijetu namjenjeni za promatrače ptica, ornitologe i edukaciju, posebno djece te školu u prirodi. Rezervat je prvenstveno namijenjen životu, gnježđenju i boravku ptica na tom području i one su primarne. Rezervat je turistički biser Svete Nedelje i iskreno želim da s vremenom Ornitološki rezervat Sava-Strmec bude jedan od brendova Svete Nedelje kao što je Crna Mlaka Jastrebarskom.
U gradu je nedavno održan sastanak s temom svetonedeljskog orintološkog rezervata.O čemu se razgovaralao, tko je bio prisutan i koji su zaključci.
Sastanku su nazočili Martina Glasnović Horvat, ravnateljica Javne ustanove koja je sastanak i sazvala, Irina Zupan, u ime Državnog zavoda za zaštitu prirode, gradski čelnici, direktorica Turističke zajednice, predstavnici lovačke i ribičke udruge iz Strmca i ja. Bio je to vid koordinacije i sagledavanje stanja na terenu radi budućih aktivnosti. Prvi veliki korak je napravljen, utvrđene su točne granice rezervata. Predstoji nam postavljanje poučnih tabli na ulazima u rezervat, a zatim i uređenje poučne staze. Uz to, nadam se da ćemo pronaći način da se smanji broj divljih deponija.

Tagovi:
Nema unesenih tagova za ovu vijest
Komentari...
Napiši komentar
Autor:
Komentar:
Sigurnosni zbroj:
Sigurnosni zbroj
Upišite zbroj brojeva na slici u dano polje
Yesica
Drago mi je da se stvari napokon kreću na bolje. Želim samo reći da se ite kako može rezervat "iskoristiti"u tur.svrhe, a da se pri tome rezervat ne ugrozi. Potrebna je malo veća stručnost ljudi u tur. zajednicama i bolja suradnja privatnog i javnog sektora.
Komentar je napisan 13.04.2010. - 14:40:32 Ukupno: 35Dobar Loš
1
Marketing...

Ostale vijesti

Najčitanije vijesti

16.02.2013. - 146987 učitavanja
Kredit koji je putovao oko svijeta
10.04.2013. - 137625 učitavanja
Vijećnici bye, bye
02.03.2017. - 103091 učitavanja
Damir Halužan kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Svete Nedelje
03.02.2017. - 98507 učitavanja
Opet preokret - raspušten svetonedeljski HDZ, Markovinović povjerenik
06.09.2008 - 98486 učitavanja
Domaće se cijeni
18.05.2009. - 93688 učitavanja
Drugi krug za gradonačelnika
22.12.2016. - 82022 učitavanja
Dario Zurovec objavio kandidaturu za gradonačelnika

Arhiva vijesti

Sve vijesti pogledajte u našoj arhivi.
Marketing...
Zlatni ključ d.o.o.
adresa: Vinogradska 4, 10431 Sveta Nedelja
e-mail: zlatni-kljuc@zg.t-com.hr
webdesign: viktor@zlatni-kljuc.com
tel: (0)1 3373 473, fax: (0)1 3373 472