Korisnik: Lozinka:  
Zapamti me
Nova lozinka?  

 
Sveta Nedelja,
Temperatura: nepoznata
Smijenjen Krunoslav Markovinović!
Predsjednik Fredy Burić (HSS), potpredsjednici Josip Raguž (HSP AS) i Vladimir Tuweg (SDP)
Autor: SVENtv.info, objavi:

- Nakon 17 godina suverenog vladanja u svetonedeljskom predstavničkom tijelu HDZ nema većinu
- Nije podržana 4. izmjena i dopuna prostornog plana
- Boravak djece u vrtiću skuplji 15%

Krunoslav Markovinović (HDZ), dugogodišnji općinski načelnik, saborski zastupnik i kratko vrijeme gradonačelnik više nije predsjednik Gradskog vijeća Svete Nedelje. Glasovima 11 vijećnika, od ukupno 19, usvojen je zahtjev za njegovom smjenom u nastavku prekinute sjednice Vijeća koja je održana 26. srpnja. Markovinovićevim razrješenjem je okončana politička sapunica koja je punih mjesec dana tresla svetonedeljsku političku scenu u kojoj su HDZ-ovi koalicijski partneri (HSS i HSP dr. Ante Starčevića) inzistirali na Markovinovićevoj smjeni, a u konačnici im se pridružio i SDP.
FREDDY BURIĆ NOVI PREDSJEDNIK
Za smjenu Markovinovića glasali su Josip Raguž i Željko Beluhan iz HSP-a dr. Ante Starčevića, Freddy Burić, Stjepan Ladović i Jasminka Mataušić (HSS) te Romana Semenić, Vladimir Tuweg, Stjepan Bošnjak, Miroslav Milonjić i Ivica Matošević (SDP) te Mladen Katušić (HSU) koji je na prošloj sjednici opozvao svoj potpis s prvog zahtjeva za Markovinovićevom smjenom.
Za novog predsjednika izabran je Freddy Burić (HSS), a na njegovo upražnjeno potpredsjedničko mjesto izabran je Vladimir Tuweg (SDP). Na mjestu drugog potpredsjednika ostat će već ranije izabrani Josip Raguž iz HSP-a dr. Ante Starčevića.
Prije nego što je Markovinović predsjednički stolac prepustio novoizbranom predsjedniku, oglasio se vijećnik Miroslav Milonjić. „Iako su postojale međusobne nesuglasice protkelih godina, a u nedavnim priopćenjima smo nabrajali neke vaše pogreške, potrebno je naglasiti da ste u proteklih 17 godina i doprinjeli razvoju grada. Za to vam osobno, ali i u ime naših građana, zahvaljujem“ - rekao je Milonjić.
Međutim, preslagivanje odnosa snaga unutar vijeća označio je novi detalj na lokalnu političku scenu - nakon 17 godina suverenog vladanja u svetonedeljskom predstavničkom tijelu HDZ nema većinu.
ODGODA IZMJENA PROSTORNOG PLANA
Većina vijećnika nije podržala 4. izmjenu prostornog plana grada te njezino donošenje odgodila za sljedeću sjednicu. Na sjednici se nije pojavio predstavnik stručnog izrađivača plana, pa je pojašnjenja dala Renata Rožek, stručna suradnica za prostorno uređenje. Međutim, novonastala većina smatrala je da dostavljeni materijali nisu dovoljni za točan uvid u sve izmjene koje predviđaju i legalizaciju pojedinih objekata. Josip Raguž (HSP AS) prigovorio je da se ovim izmjenama želi stvoriti podloga za gradnju „fantomskog“ Kulturnog centra, a Stjepan Čakanić (HDZ) zatražio je da se onemogući gradnja skladišta i velikih poslovnih objekata u naseljima.
Marijan Jurić (HDZ) upozorio je da je  za izmjene plana provedena javna rasprava u koju su se mogli uključiti i vijećnici. Na kraju gradonačelnik Drago Prahin napomenuo je da je odgoda odluke uskratila očekivano punjenje gradske blagajne za 2-3 milijuna kuna.
VRTIĆ SKUPLJI 15%
Zadnje poskupljenje boravka u Dječjem vrtiću Slavuj bilo je prije devet godina, a u međuvremenu su se znatno povećale cijene raznih materijalnih troškova“ – pojasnila je Katarina Mlinar Gjopar, ravnateljica vrtića traženo poskupljenje od 15%. Jednoglasnom odlukom cijena mjesečno redovitog boravka u vrtiću povećana je na 550 kuna. Cijena boravka za drugo djete kao i za djecu samohranih roditelja iznosi 412,50 kuna, za treće dijete 137,50 kuna, dok će boravak djece invalida Domovinskog rata iznad 60 posto invalidnosti biti besplatan. Boravak djeteta u vrtiću poslije radnog vremena koštat će od 1. rujna 30 kuna po satu, a cijena predškole povećana je s dosadašnjih 4,5 kuna na 7 kuna po satu.
Ravnateljica vrtića podnijela je i izvješće o poslovanju Dječjeg vrtića Slavuj, javne ustanove u vlasništvu grada. Napomenula je da je u prošloj godini vrtić imao 412 polaznika i to u Strmcu, Kerestincu i Rakitju te da ustanova ima pedesetak zaposlenih. Oko 250 roditelja plaća punu cijenu, a vrtić ima problema s naplatom zaostalih rata kod pojedinih korisnika koji se ne ustručavaju prijetiti kada ih se upozorava na dugovanje. Ukazala je na stalnu devastaciju vrtićkih objekata, posebice onog u rakitju. „Počinitelji su poznati, evidentirani na policiji, ali nitko nije ni za što odgovarao“ – pojadala se ravnateljica.
Skupljanje i odvoz komunalnog otpada i idućih pet godina obavljat će tvrtka Eko-flor plus iz Stupnika po dosadašnjim cijenama.
Određeno je i plaćanje komunalne naknade za poljoprivredne plastenike i staklenike, a osnovica za izračun komunalnog doprinosa za te objekte iznosi 4 kune po kubičnom metru.
Prihvaćene su iodluke o stjecanju dvorca Kerestinec i zemljišta nasuprot dvorca. Vlada Republike Hrvatske ponudila je gradu dvorac uz uvjet odricanja svih potraživanja prema državi u iznosu vrijednosti dvorca koji je procijenjen na 7,6 milijuna kuna. Jedino je Marijan Jurić (HDZ) bio suzdržan kod prihvaćanja povrata dvorca.
14,6 hektara zemljišta nasuprod dvorca, dio nekadašnje vojarne, ustupljen je gradu s pravom građenja na 30 godina. Utvrđena godišnja naknada za korištenje iznosi 2000 kuna po hektaru. Gradonačelnik Prahin upoznao je vijećnike da su pristigla dva pisma namjere vezana uz korištenje dvorca i okolnog zemljišta. Stjepan Ladović (HSS) upozorio je na opasnost zbog zaostalih mina oko dvorca, a Miroslav Milonjić (SDP) zatražio je sređivanje katastarskih čestica kako bi se izmjerom utvrdila stvarna kvadratura zemljišta.
Na samom kraju skoro trosatne sjednice prihvaćeno je dovršenje izrade Urbanističkog plana uređenja naselja Novaki koji je započet rpije dvije godine. „Prijašenje Poglavarstvo donijelo je odluku da dio troškova izrade trebaju snositi sami vlasnici parcela“ - upozorio je Stjepan Čakanić (HDZ) i kod glasovanja ostao suzdržan.
Odlučeno je i da se pokrene izrada UPU-a radne zone Kerestinec (Purgarija-Prečnica). Iako je gradonačelnik pojasnio da će planom stvoriti uvjeti za odvijanje prometa, vijećnik Milonjić bio je mišljenja da se planom nastoji imanjiti negativnosti lošeg prostornog planiranja u Kerestincu. „Najprije smo dozvolili gradnju zone, a nismo stvorili preduvjete. Sada ćemo morati uništiti vrijedno građevno zemljište“ - zaključio je Milonjić.

 

 

 

Tagovi:
Nema unesenih tagova za ovu vijest
Komentari...
Napiši komentar
Autor:
Komentar:
Sigurnosni zbroj:
Sigurnosni zbroj
Upišite zbroj brojeva na slici u dano polje
Ivan Žignić
Upotrijebio sam ružnu riječ (šljakeri) za radnike koji su obično fizički radnici, koji ustaju rano i rade u smjenama. I sam sam crpio inspiraciju od njh, pjevao s mnogima "Milenu" N. fosila, kao identifikaciju s njma koji su i sada i u bivšem režimu iznijeli najveći teret razvoja. Za razliku od onih kojima radno vrijeme počinje u 8 sati, koji mi nisu prirasli srcu. Šljakerski su poslovi obično fizički ili manje poželjni. Takvi radnici umjesto pohvala se i sami doživljajaju kao manje vrijedni. A to nije u redu. Ja sam tu riječ upotrijebio sa namjerom familijarnog solidariziranja, a možda sam postigao nešto suprotno što mi nije bila namjera. Moja isprika!
Komentar je napisan 03.02.2011. u 00:04:38 Ukupno: -9Dobar Loš
Ivan Žignić
nezavisini, dajte me najte, rekli bi Zagorci za Tebe. Nisam se bunio što si i pridjev \"hrvatski\" napisao velikim početnim slovom, budući da je i meni važniji sadržaj napisanoga. A sadržaj Tvoji misli, pročitao sam između redaka, jer, čini mi, se da ne griješim o kontekstu Tvojih misli i komentara. Konkretno, neki su graknuli (slični Tebi) na na me i protiv SDP-a kada sam njihove letke nosio po Općini iza pola noći kako bi barem neki od šljakera ujutro prije 6 sati mogli pročitati poruke, prije nego ih \"dežurni\" čistači do pola noći podrapaju poput jednog Brezjanina koji je sa psovkama trgao crvenilo koje je, po njemu, zagađivalo autobusna stajališta. On je o meni zadržao pozitivno mišljenje i to zato jer nije znao da sam ja i bio taj zagađivač, te me i nadalje koristio kao onoga kojemu se žalio za sve lošije stanje u Končaru u Zagrebu kamo smo često putovali na susjednim sjedalima Samoborčekovog autobusa). Moj važniji razlog noćnog dijeljenja oporbenih plakata je bio i moj strah od konflikata s rogatima. U to vrijeme su na listi bili i jedan Crnogorac ( M. Milonjić), te Lazar Grujić ( kojega danas HDZ-vci pokušavaju koristiti za struju umirovljemnika koja bi bila uz HDZ, nakon što se S. Hrelja priključio kukuriku koaliciji.). I župnik D. Bubnjar i mnogi drugi izrazio je svoje mišljenje da bivša predsjednica lokalnog HNS-a , G. Brez, kao i Lazar Grujić nisu domaći u smislu da bi bilo poželjno da budu. Kontekst tih izjava nije bio samo u geografskom smilu, \"dotepenačkom\" (Grujić je Vojvođanin), kako sada i Ti svoje pisanije želiš preformulirati, nego po meni - u nacionalnom smislu. (em su protiv narodne vlasti u liku i djelu jedinoga nam HDZ-a, em nisu -Hrvati po rođenju). Ne mislim da si je to g. K. Markovinović dozvolio, makar se i osobno posvađao sa L Grujićem , ali je on imao puno glasnogovornika koji su dobro znali koje kandidate i kada - treba podržati kao prave i \"naše\" i \"poštene\", a kada ih proglašavati dotepencima. Hvala dragome \"Karlovcu\" da su kasnije upravo HDZ-vci došli na vlast sa srpskom strankom, tj i sa članovima o kojima je malo prije mlađi Jastreb na televiziji (Z1) govorio kao o aboliranim mogućim ratnim zločinicima . Eto ga, sada i sami HDZ-ovci kušaju dvoličnu juhu (pro-europski i nacinalistički orijentiranog HDZ-ovog autoritarnoga pokreta), juhu koju su sami zakuhali. Nijedna juha im nije dovoljno gorka za posrkati, ako je začinjena mirisom vlasti. \"Neće nam Srbin biti gradonačelnik u Sv. Nedelji!\" , znali su izvikavati i prijetiti se, iako sam im uzalud pokušao reći da je u to vrijeme predsjednik lokalnih SDP-ovaca (jugo -Srba, \"crvenih kmera\", kako su pisali i vikali) i eventualni pretendent za gradonačelika nije bio L. Grujić, nego B. Jedvaj, Hrvat, iza kojega se, čini mi se, realni Grujić bio prisiljen sakriti, poznavajući uzavrelu situaciiju sa nacionalnim nabojem. Takvim dezinformatorima, a ne braniteljima, bi trebalo malo po jajcima dati. O tim ružnim stvarima su me ušutkivali i neki drugi, ali kada me povlačiš za jezik, nezavisni, onda čitaj malu žešću istinu! I budi iskren. To je važnije.
Komentar je napisan 02.02.2011. u 01:29:15 Ukupno: -33Dobar Loš
nezavisni
E Žigiću, Žigiću badava ti titula. U nižim razredima osnovne škole uči se čitanje sa razumjevanjem, ako sam napisao "Hrvatski", nisam napisao Hrvati, Pa ti bi i Bajaderu proglasio nacionalostom jer je Hrvatski proizvod. Živjela inteligencija. Ili je to možda jugo provokacija?
Komentar je napisan 01.08.2010. u 13:14:13 Ukupno: 53Dobar Loš
fiju briju
Bolje da se pitate tko se sve od njih skrivao, ma kojoj partiji pripadao, a bio je sposoban pušku nositi. Svakom branitelju koji je taj status pošteno zaradio, skidam kapu iz poštovanja.
Komentar je napisan 29.07.2010. u 22:19:26 Ukupno: 5Dobar Loš
iva
Ispravak netočnog navoda: nije jedan, nego dva SDP-ovca koji su glasovali protiv Markovinovića bili su sudionici domovinskog rata a nisu Hrvati.
Komentar je napisan 29.07.2010. u 19:22:06 Ukupno: 19Dobar Loš
Ivan Žignić
Veliš da biraš nanjlošije samo da budu Hrvati. Hrvati , pa ni svetonedljeslki nisu svi loši ni nepošteni, a ti si vrlo proziran o svojoj nazavisnosti. Radije Ti budi zavisan pa sve kritziraj zavisno od kriterija poštenja i transparentnosti, a ne s kriterija nacionalnosti. Ne moraš biti veći HDZ-ovac od članova HDZ-a ako već veliš da si nezavisan. Koliko znam jedan koji je glasovao protiv Markovinovića bio je sudionik dovinskog rata, a nije čak ni Hrvat.
Komentar je napisan 28.07.2010. u 23:37:09 Ukupno: 51Dobar Loš
fuj - fuj
Uj-fuj zakaj nositi broj Radoševiću ovde ga objavi. he he he. Uj-fuj javi seeeeeeee.
Komentar je napisan 28.07.2010. u 09:46:16 Ukupno: 14Dobar Loš
nezavisni
E uj-fuj samo pkazuješ koliko cijeniš Hrvatske ratnike. Ali dobro je da se pomalo raskrinkavate i pokazujete što ćete raditi kao vlast. E vidiš samo pokazuješ da tražiš nečije glave da bi zadovoljio svoju taštinu. A radi takovih kakav si ti ratnici su postavljeni na margine. Takovi kakav si ti ionako će sada provoditi tiraniju. To me brine. Slažem se da ni Markovinović a i Inesica nisu uvjek radili dobo, ali su radili. UJ-fuj tvoje pisanje samo pokazuje na kakovu si tiraniju spreman i da ti ništa nije sveto, pa ni država u kojoj živiš. Juga je propala i više je neće biti a to ti fali, a ti se samo želiš obračunati sa onima koji su srušili tvoju otađbinu. Vidiš zato ti nije mjesto ni u jednoj vlast. Stranački sam neovisan ali ako moram birati između obnove jugovlasti u SV. Nedelji i najlošijih Hrvatskih političara, biram najlošije jer oni su ipak Hrvatski. I daj počni pisati u ženskom rodu. Znaš baš bi se volio stobom naći na piću i proćakulati. Imali bi o ćemu razgovarati.
Komentar je napisan 28.07.2010. u 09:16:47 Ukupno: 114Dobar Loš
Ivan Žignić
Bilo je i straha i boli i zapravo sam se obradovao na ovu gotovo nemoguću vijest o smjeni Saborskog zastupnika sa lokane skupštine. Odledavši scenu Milonjićevog pljeska Markovinoviću zbog svega dobroga što je učinio, te Markovinovićeve ponude zamjene stloce s Burićem, malo me uhvatio i ponos zbog zrelog odnosa ljudi u ne baš jednostavnoj situaciji. Doista nije riječ o patetici, ali za ovakovo poštivanje procedure treba skinuti kapu. 1:0 za demokraciju. Kada će biti 2:0. ili 1:1 opet ćemo čestitati, bez obzira kome.
Komentar je napisan 28.07.2010. u 01:04:19 Ukupno: -35Dobar Loš
mileni
uh-fuj ti si kreten kakvog nema ... to je sve kaj ti bum rekel
Komentar je napisan 28.07.2010. u 00:20:55 Ukupno: 1Dobar Loš
1
Marketing...

Ostale vijesti

Najčitanije vijesti

16.02.2013. - 146815 učitavanja
Kredit koji je putovao oko svijeta
10.04.2013. - 137405 učitavanja
Vijećnici bye, bye
02.03.2017. - 103086 učitavanja
Damir Halužan kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Svete Nedelje
03.02.2017. - 98502 učitavanja
Opet preokret - raspušten svetonedeljski HDZ, Markovinović povjerenik
06.09.2008 - 98336 učitavanja
Domaće se cijeni
18.05.2009. - 93662 učitavanja
Drugi krug za gradonačelnika
22.12.2016. - 82017 učitavanja
Dario Zurovec objavio kandidaturu za gradonačelnika

Arhiva vijesti

Sve vijesti pogledajte u našoj arhivi.
Marketing...
Zlatni ključ d.o.o.
adresa: Vinogradska 4, 10431 Sveta Nedelja
e-mail: zlatni-kljuc@zg.t-com.hr
webdesign: viktor@zlatni-kljuc.com
tel: (0)1 3373 473, fax: (0)1 3373 472