Korisnik: Lozinka:  
Zapamti me
Nova lozinka?  

 
Sveta Nedelja,
Temperatura: nepoznata
Proračun za 2012. 73 milijuna
Iako je u odnosu na početni prijedlog proračun povećan, zadržan je negativni trend i gradska blagajna je 15% siromašnija
Autor: SVENtv.info, objavi:

Proračun Grada Svete Nedelje u 2012. godini iznosi 73,15 milijuna kuna.
“U odnosu na početni prijedlog, odnosno prvo čitanje prihodovna strana povećana je 2,3 milijuna kuna zajma HBOR-a. Ta sredstva upotrijebit će se za gradnju kolektora fekalne kanalizacije prema ugovoru iz 2011. godine” – pojasnila je Biserka Delač, voditeljica Jedinstvenog upravnog odjela.
Međutim, i s tim povećanjem, proračun grada zadržava negativni trend, a pad prihoda je 13 posto.
Gradonačelnik Drago Prahin, kao predlagatelj proračuna, sigurno ima razloga za zadovoljstvo jer su mu, nakon prvog čitanja i nekih naznaka vijećnika za potrebom oštrijih rezova u rashodima, posebice plaća zaposlenika gradske uprave, proračunske stavke ostale su gotovo nepromijenjene. Na gradonačelnikov prijedlog povećane su rashodi za rad Svetonedeljske udruge poduzetnika i doniranje opreme Prekršajnom sudu u Samoboru. Jedini amandman vijećnika pristigao je od Marijana Jurića (HDZ) koji je tražio smanjenje izdvajanja za kulturu u iznosu 50.000 kuna koji se troši na honorare predsjednice i tajnice Udruge. Međutim, njegov amandman nisu prihvatili ostali vijećnici. Proračun grada podržali su svi prisutni vijećnici, osim suzdržanog Vladimira Tuwega (SDP). Iako je pohvalio rad stručnih službi na izradi proračuna, on očekuje na prvom rebalansu proračuna gradonačelnikov prijedlog za smanjenje plaća zaposlenika gradske uprave s obzirom na veliki pad proračuna u zadnje dvije godine. “Već 2009. godine plaće su umanjene 10% , a u 2010. njihovo povećanje iznosi 5%” – odgovorio mu je gradonačelnik.
Za izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture predviđeno je 16 milijuna kuna, a još 7,6 milijuna kuna predviđeno je za čistoću i održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta te održavanje javne rasvjete.
Za javne potrebe u kulturi namijenjeno je 1,25 milijuna kuna. Od tih sredstava 580 tisuća kuna namijenjeno je za rad raznih udruga u kulturi na području grada. „Ne želim podržati takav program gradnje jer Strmec je u potpunosti zapostavljen” – naglasio je Mladen Katušić (HSU).
Na raspravu o programu javnih potreba u športu utrošeno je najviše vremena dvosatne sjednice koja je održana 21. prosinca. Za potrebe svetonedeljskog športa namijenjeno je 2,5 milijuna kuna. Za rad Športskog saveza, odnosno sportskih klubova, planirani rashod iznosi 1,7 milijuna kuna.
“Tematska sjednica pokazala je da imamo nesposobno vodstvo Sportskog saveza, nemamo programa i u dogledno vrijeme trebamo održati tematsku sjednicu o svetonedeljskom sportu. Mi nemamo pravo biranja vodstva, ali imamo pravo nadziranja. Savez na čelu s Goranom Rožekom sveo je svoj rad na transfer novaca prema klubovima” – rekao je Vladimir Tuweg (SDP).
Krunoslav Markovinović (HDZ) naglasio je potrebu odluke treba li Svetoj Nedelji masovni ili elitistički sport, uz napomenu da on podržava masovnost.
Romana Semenić (SDP) napomenula je da problem leži u nedostatku jasnih kriterija za podjelu sredstva pa je pojedinim klubovima svejedno kakve postižu rezultate jer dobivaju iste novce iz godinu u godinu.
Nekadašnji predsjednik Sportskog saveza Marijan Jurić napomenuo je da treba potencirati kvalitetu rada i rezultat.
Vesna Filipović (HDZ) izdvojila je Biciklistički klub Sveta Nedelja kao ogledni primjer sportskog kolektiva. Spomenut je i Ženski rukometni klub Sloga koji još nije održao izvještajnu godišnju skupštinu, a redovito prima sredstva iz saveza iako statut propisuje da se ne financira udruga koja nije održala redovnu skupštinu. “Ženski rukometni klub ima sponzore, njima pokriva veliki dio rada I natjecanja. Izvještajna skupština se može održati jednom u dvije godine. A što se tiče rada Sportskog saveza, tajnik zajednice ne radi dobro” – rekao je gradonačelnik Drago Prahin, koji je ujedno i predsjednik ŽRK Sloge.
Za socijalnu skrb izdvojit će se 2,5 milijuna kuna, preškolski odgoj i osnovno obrazovanje 11,7 milijuna kuna (4,7 milijuna je namijenjeno gradnji Područne škole OŠ Rakitje u Novakima i trodjelne sportske dvorane te pola milijuna za otkup zemljišta za školu u Strmcu).
Višekratno produljivana akcijska cijena komunalnog doprinosa postaje stalna i sada će se za građevinske dozvole izdvajati 70 kuna po prostornom metru. Obročno plaćanje može se odobriti do 12 rata, a za avansno plaćanje odobrava se popust od 20 posto. Zanimljivo je da će se i legalizacija objekata plaćati po ovoj povoljnijoj cijeni građevinskih dozvola.
Gradu Samoboru, odnosno društvu Komunalac, povjereno je obavljanje komunalne djelatnosti održavanja groblja na neodređeno vrijeme, uz pravo da grad raskine ugovor ukoliko sam preuzme obavljanje djelatnosti održavanja groblja. Za prijevoz pokojnika raspisat će se koncesija. Josip Jakopač (HDZ) požalio se na loše održavanje groblja, a Freddy Burić (HSS) na visoke cijene ukopa.
Utvrđeni su prijedlozi odluke o donošenju Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća na području grada te Plana zaštite i spašavanja.
Vijećnici su odobrili i kupnju zemljišta od Stjepana Semenića površine 612 kvadratnih metara. Za to će se utrošiti 404.000 kuna.
”Ovim otkupom zaokružujemo parcelu za groblje u Svetoj Nedelji. Njime smo stekli uvjete za ishođenje svih potrebnih dozvola. Međutim, već sada je potrebno razmišljati o novoj lokaciji za još jedno groblje na području grada jer se novi dio brzo popunjava” – rekao je gradonačelnik Prahin.
Zadnja sjednica u 2011. godini okončana je blagdanskim domjenkom. Spomenimo da na sjednicu nisu došli Miroslav Milonjić (SDP), Ivica Vojvodić (HNS), Stjepan Čakanić (HDZ) i Josip Raguž (HSP AS).

 

 SVE JE RANIJE DOGOVORENO
Već iz izlaganja pojedinih vijećnika (Tuweg) i gradonačelnika Prahina dalo se zaključiti da je ovogodišnji proračun, nakon prvog čitanja, usaglašen izvan Gradske vijećnice, na sastanku gradonačelnika i predstavnika političkih stranaka koje sačinjavaju lokalno predstavničko tijelo.  Većina u vijeću (SDP, HSS, HSP AS, HNS i HSU) zadovoljila se obećanjem gradonačelnika da će njihove prijedloge o uvođenju učeničkih stipendija i sufinanciranju prijevoza umirovljenika s mirovinom do 1500 kuna uvrstiti na prvom rebalansu proračuna. Zauzvrat je gradonačelnikov prijedlog dobio gotovo bezrezervnu podršku, pa stoga ispada da je gradski proračun „de luxe”.

 

PROJEKT GRADSKOG STADIONA
U proračunu su sredstva rezervirana i za izradu idejnog rješenja gradskog nogometnog stadiona(!?).
Gradonačelnik Prahin kod prvog čitanja proračuna bio je dosta tajnovit. Nije htio otkriti puno detalja o tom projektu, pa čak niti potencijalnu lokaciju.
Rekao je da se radi o nogometnom terenu s atletskom stazom i gledalištem, a igralište bi koristilo više klubova. Zanimljivo je das u se vijećnici zadovoljili takvim pojašnjenje čelnog čovjeka grada.

MILONJIĆ TRAŽI OČITOVANJE

Miroslav Milonjić (SDP) došao je uoči sjednice u gradsku upravu, ali nije nazočio sjednici Gradskog vijeća. „Materijali za sjednicu dostavljeni su mi dan ranije, a Statut nalaže da se moraju dostaviti pet dana ranije pa sam svoje nezadovoljstvo iznio izjavom u zapisnik prije početka sjednice. Na sjednice neću dolaziti i ubuduće, sve dok se od Ministarstva uprave ne zatraži i dobije očitovanje o izjavi Drage Prahina da je on gradonačelnik HDZ-a” – rekao nam je Milonjić.

Tagovi:
|
|
|
|
Komentari...
Napiši komentar
Autor:
Komentar:
Sigurnosni zbroj:
Sigurnosni zbroj
Upišite zbroj brojeva na slici u dano polje
Zgrožen
Veli ona poslovica "kaj je previše ni s kruhom nije dobro" pa što si to izvjesni vječnik Milonjić zamišlja, kakvo je to ponašanje, stalno rogoboriti protiv a ne dati prijedlog za bolje. Pratim njegov "rad" u politici dulji niz godina, pa što je on osobno napravio u društvenom radu prvo u svom mjestu Kerestincu-Kalinovici-Žitarki? njegovo opstruiranje u Gradskom a prije u Općinskom vijeću je užasno. Pa vrijeme je da se makne a ne da prodaje "pamet", stvarno je to njegovo premašilo svaku granicu. Užas jedan da se na takav neprimjeren način eksponira u Gradskom viječu. Tužno je to da več dulje imamo takve viječnike kao drug Milonjić. Dajte se zahvalite na funkciji i dajte priliku nekom korektnijem iz svoje Partije. Grozno
Komentar je napisan 19.01.2012. u 20:48:47 Ukupno: 186Dobar Loš
1
Marketing...

Ostale vijesti

Povezane vijesti

Najčitanije vijesti

16.02.2013. - 147924 učitavanja
Kredit koji je putovao oko svijeta
10.04.2013. - 141439 učitavanja
Vijećnici bye, bye
02.03.2017. - 103121 učitavanja
Damir Halužan kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Svete Nedelje
06.09.2008 - 99164 učitavanja
Domaće se cijeni
03.02.2017. - 98530 učitavanja
Opet preokret - raspušten svetonedeljski HDZ, Markovinović povjerenik
18.05.2009. - 93878 učitavanja
Drugi krug za gradonačelnika
22.12.2016. - 82057 učitavanja
Dario Zurovec objavio kandidaturu za gradonačelnika

Arhiva vijesti

Sve vijesti pogledajte u našoj arhivi.
Marketing...
Zlatni ključ d.o.o.
adresa: Vinogradska 4, 10431 Sveta Nedelja
e-mail: zlatni-kljuc@zg.t-com.hr
webdesign: viktor@zlatni-kljuc.com
tel: (0)1 3373 473, fax: (0)1 3373 472