Korisnik: Lozinka:  
Zapamti me
Nova lozinka?  

 
Sveta Nedelja,
Temperatura: nepoznata
Manjak proračuna, nagrade grada, ukidanje ornitološkog rezervata i ostavka
Autor: SVENtv.info, objavi:

Već na samom početku 9. sjednice Gradskog vijeća Svete Nedelje koja je održana 29. svibnja došlo je do razmimoilaženja među vijećnicima oko dopuna dnevnog reda. Većina vijećnika HDZ-a i HSS-a podržala je uvrštenje odluke o prestanku zaštite posebnog ornitološkog rezervata „Područje uz rijeku Savu k.o. Strmec“, ali se usprotivila prijedlogu vijećnika SDP-a Marija Čižmešije da vijećnici raspravljaju o potrebi (su)financiranja školskih udžbenika za svetonedeljske osnovnoškolce, posebice obitelji s više djece, s obzirom da je za iduću školsku godinu najavljena izmjena svih udžbenika.
Prvi dio sjednice, nakon aktualnog sata, protekao je razmatranjem tematike vezane uz gradski proračun. Godišnjim obračunom proračuna za 2013. godinu utvrđen je  višak prihoda poslovanja u iznosu    17.487.370,98 kuna;  manjak prihoda od nefinancijske imovine u iznosu od 17.177.281,61 kuna te manjak primitaka od financijske imovine u iznosu od 3.333.840,24 kuna. Ukupni manjak prihoda iznosi nešto više od tri milijuna kuna.
Od namjenskih prihoda iz prošle godine neutrošeno je ostalo u iznosu 1,77 milijuna kuna (1,65 milijuna prihoda od spomeničke rente, 34,3 tisuće kuna prihoda od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada te 75 tisuća kuna kapitalnih pomoći. Vijećnici su podržali prijedlog pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Biserke Delač da se dio viška prihoda poslovanja u iznosu od   15,73 milijuna kuna  raspoređuje za pokriće manjka prihoda od nefinancijske imovine u iznosu od 12,4 milijuna kuna   i manjka primitaka od financijske imovine u iznosu od 3,3 milijuna kuna.  Manjak prihoda od nefinancijske imovine u nepokrivenom iznosu od  4.85 milijuna kuna namjerava se pokriti iz ovogodišnjih prihoda poslovanja.
Obrtu „Vrančić“ iz Svete Nedelje povjereni su poslovi održavanja nerazvrstanih cesta na području grada. S njime će se sklopiti ugovor za razdoblje do kraja svibnja 2016. godine. Za obavljanje komunalne djelatnosti utvrđena je cijena 2,74 milijuna kuna, ponuda je ocijenjena kao najpovoljnija, a na javni poziv prispjela je još samo ponuda tvrtke Hvar iz Samobora.
Prije nego što su vijećnici raspravljali o dobitnicima ovogodišnjih javnih prizanja Grada, „zaiskrilo“ je među vijećnicima pa je predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek bio prisiljen odrediti 10-minutnu stanku. Vijećnica Vesna Filipović, u ime HDZ-a i HSS-a, predložila je da se u dnevni red uvrsti i dodjela priznanja za počasnog građanina Svete Nedelje, ali se tome usprotivila oporba naglašavajući da bi uvrštenje ove točke, nakon što je već odrađen dio dnevnog reda, predstavljao povredu Statuta i Poslovnika. Tijekom stanke isčitavali su se dokumenti o radu vijeća, konzultirana pravnica, ali prijedlog nije uvršten u dnevni red te se ostalo na prijedlogu Odbora za dodjelu javnih priznanja kojeg čine Romana Semenić (SDP), Marijan Vojvodić (HDZ) i Mladen Katušić (HSU) da se ove godine ne dodjeli priznanje počasnog građanina grada. Pojedini vijećnici (Josip Raguž, Stjepan Čakanić, Ivica Matošević, Stjepan Bošnjak) prethodno su napustili sjednicu.
Prijedloge ovogodišnjih nagrada obrazložila je Romana Semenić, a ovogodišnju nagradu za životno djelo dobit će Ivan Čačković iz Svete Nedelje, dugogodišnji dobrovoljni vatrogasac. Lovačka udruga „Jastreb“ iz Svete Nedelje, Josipu Katušić iz Strmca i  Ana Lenard iz Rakitja dobitnice su Nagrade grada, a na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada, sredinom lipnja, Zahvalnice će dobiti Patrik Bilić, Ana Zlodi te Udruga „Društvo prijatelja Sloga Brezje“.
Vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSP-AS-a odbacili su prijedlog odbora da Nagradu grada dobije urednik Svetonedeljskog lista Robert Radošević. Prema pojašnjenju Vesne Filipović (HDZ) Svetonedeljski list je proteklih dvadeset godina premalo pažnje i prostora posvećivao radu lokalnog predstavničkog tijela i zbivanjima na području grada.
Svetonedeljski vijećnici odluči su da lokalnoj zajednici ništa ne predstavlja Ornitološki rezervat Sava-Strmec, područje koje je ustanovljeno još 1971. godine, jedinstveno stanište brojnih vrsta ptica, obraslo šumom vrba, topola, johe i gustom niskom vegetacijom, protkano rukavcima, brojnim kanalima i kanalićima, pješčanim i šljunčanim nanosima te močvarnim livadama, dio Nature 2000, ekološke mreže zaštićenih područja na području Europske unije te su donijeli odluku o  prestanku zaštite posebnog ornitološkog rezervata „Područje uz rijeku Savu k.o. Strmeckoju je obrazložio predsjednik Gradskog vijeća, Dragutin Vinovrški Pentek. Na kraju sjednice Romana Semenić (SDP) podnijela je neopozivu ostavku na mjesto predsjednice Odbora za dodjelu javnih priznanja.

 

PLAĆE SMANJENE 6%

Nakon što je Vlada u ožujku donijela odluku o smanjenju osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika, sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, plaće gradonačelnika Dragu Prahina i njegove zamjenike Damira Halužana i Ivicu Pavlića dospijele su pod „škare“ i plaće su im umanjene za šest posto. Svetonedeljski gradonačelnik odlučio je za šest posto smanjiti i plaće zaposlenika u gradu i Dječjem vrtiću Slavuj, javne ustanove u vlasništvu grada. Drago Prahin, gradonačelnik Svete Nedelje, sa srednjom stručnom spremom, zvanje elektrotehničar, u imovinskoj kartici naveo je da prima mjesečnu  neto plaću 16.193,13 kn pa bi mu plaća trebala biti manja oko 1000 kuna. Zamjenicima je mjesečna plaća umanjena za 700-800 kuna. Iako su u nekim gradovima i županijama srezane i naknade predstavnicima u lokalnim predstavničkim tijelima, naknade svetonedeljskim vijećnicima nisu mijenjane.

 

POČASNI GRAĐANIN

Treću godinu zaredom Grad će, u povodu Dana grada, dodijeliti javna priznanja koje Gradsko vijeće dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobnog značenja za razvitak i ugled Grada Svete Nedelje, a poglavito za naročite uspjehe u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene. Javna priznanja su Počasni građanin, Nagrada grada za životno djelo, Nagrada grada i Zahvalnica. I dok predlagači mogu biti, pored ostalih, gradonačelnik, zamjenici gradonačelnika, jedan vijećnik, građani se moraju udružiti jer najmanje troje treba potpisati prijedlog, a takva odredba, po našem sudu, nije sukladna ustavnom pravu jednakosti.
Samo prve godine dodjele nagrada dodijeljeno je priznanje počasnog građanina, a ono je 2012. godine uručeno monsinjoru Zlatku Korenu, rektoru Hrvatskoga nacionalnoga svetišta Majke Božje Bistričke, koji je svojedobno bio kapelan u Svetoj Nedelji te upravitelj župa u Kerestincu i Rakitju. Iako je prošle i ove godine, nakon objavljenog javnog poziva, bilo prijedloga za nagradu, Odbor za dodjelu priznanja, kao i Gradsko vijeće, odlučili su ne dodijeliti ovo javno priznanje. Svetonedeljski HDZ je za priznanje počasnog građanina predložio Mohameda Radwana Joukhadara, vlasnika tvrtke Medical intertrade, koja je jedan od najjačih svetonedeljskih privrednih subjekata. Odbor za dodjelu priznanja u kojem sjede predstavnici SDP-a, HDZ-a i HSU-a, nije podržao taj prijedlog. Isti prijedlog bio je na razmatranju i prošle godine, ali tada također nije dobio potporu članova odbora.

 


Tagovi:
|
|
|
|
Komentari...
Napiši komentar
Autor:
Komentar:
Sigurnosni zbroj:
Sigurnosni zbroj
Upišite zbroj brojeva na slici u dano polje
Dug na dug-
To je stari zavjet,treba ga poštivai.
Komentar je napisan 04.07.2014. u 21:57:02 Ukupno: -4Dobar Loš
"dug"
Tko tebe kruhom, ti njega kamenom....srami se svn....
Komentar je napisan 03.07.2014. u 20:31:51 Ukupno: 4Dobar Loš
tko je bezgriješan neka prvi baci kamen
Komentar je napisan 02.07.2014. u 07:43:32 Ukupno: 56Dobar Loš
svn
"dug"="sad pošteno"
Komentar je napisan 01.07.2014. u 15:57:30 Ukupno: -13Dobar Loš
"dug"
Ne skrivaj se iza "svn" nego imaj petlje pogledati im u oći i reci kaj te tišti, bojim se imaš tu hrabrost....srami se
Komentar je napisan 26.06.2014. u 19:15:14 Ukupno: 10Dobar Loš
svn
"Bili su poznati i cijenjeni dok je vodio stari Štef Semenić", ali on ne može voditi 100 godina.
Komentar je napisan 26.06.2014. u 10:33:50 Ukupno: -9Dobar Loš
"dug"
Iz aviona se vidi da si njihov radnik koji su ti omogućili da nisi na cesti, nek te je sram prozivati ljude koji brinu kak doći do posla i kak ga realizirati uz mnoge poteškoće, a koliko znam njihovi su poslovi nadaleko cijenjenii i kod značajnih ustanova ali i pojedinaca a ti se bacaš blatom na te ljude, užas....
Komentar je napisan 25.06.2014. u 19:25:25 Ukupno: 28Dobar Loš
dug
Mislis onaj kojem su radili sve bez racuna ? na crnjaka ? a sad posteno jel ?
Komentar je napisan 24.06.2014. u 07:18:35 Ukupno: 29Dobar Loš
"dug"
A jesi li ti "prevrant" pitao spomenute obrtnike koliko su im dužni i koliko dana, glavno da pametuješ i vodiš tuđu brigu, ponudi se pa im pomogni naplatiti dug, jedan dugogodišnji dužnik im je i iz Svete Nedelje, kaj veš na to "pametni prevarant"...zločestoći nikad kraja, užas...
Komentar je napisan 23.06.2014. u 18:35:10 Ukupno: -8Dobar Loš
prevara
A nitko ne spominje ili ovaj vrli radosevic ne pise da je od romaninog obrta i od obrta njenog brata racun blokiran vec 40 dana, ne isplacuje place , ne placa poreze a cijelo vreme se prezentirala kao da ima para i hoce u politiku radi dobrobiti gradjana , a zapravo je prava istina da je htela mesetarit ocito, nemre obrt vodit a grad bi vodila , pa prekrasno
Komentar je napisan 20.06.2014. u 07:44:03 Ukupno: 5Dobar Loš
1
Marketing...

Ostale vijesti

Povezane vijesti

Najčitanije vijesti

16.02.2013. - 153133 učitavanja
Kredit koji je putovao oko svijeta
10.04.2013. - 143441 učitavanja
Vijećnici bye, bye
02.03.2017. - 103186 učitavanja
Damir Halužan kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Svete Nedelje
06.09.2008 - 102280 učitavanja
Domaće se cijeni
03.02.2017. - 98575 učitavanja
Opet preokret - raspušten svetonedeljski HDZ, Markovinović povjerenik
18.05.2009. - 94960 učitavanja
Drugi krug za gradonačelnika
22.12.2016. - 82104 učitavanja
Dario Zurovec objavio kandidaturu za gradonačelnika

Arhiva vijesti

Sve vijesti pogledajte u našoj arhivi.
Marketing...
Zlatni ključ d.o.o.
adresa: Vinogradska 4, 10431 Sveta Nedelja
e-mail: zlatni-kljuc@zg.t-com.hr
webdesign: viktor@zlatni-kljuc.com
tel: (0)1 3373 473, fax: (0)1 3373 472