Korisnik: Lozinka:  
Zapamti me
Nova lozinka?  

 
Sveta Nedelja,
Temperatura: nepoznata
Lazar Grujić objavio kandidaturu za gradonačelnika i program
Glavne odrednice Grujićeva programa mogu se vidjeti i na web stranici www.covjekprijesvega.com
Autor: SVENtv.info_promo, objavi:

Lazara Grujića mnogi u Svetoj Nedelji znaju kao uspješnog poduzetnika još iz vremena Jugorapida (popularne Rašpe) gdje je od skromnih početaka kao radnik na stroju, upornim radom i usavršavanjem stigao do pozicije generalnog direktora tvornice. Na svom vrhuncu Grujić je skrbio o 800-tinjak radnika Jugorapida i njihovih obitelji, a svjedoci tog vremena potvrdit će kako je poduzeće iz Zagreba sa 50-tak milijuna EURA ukupnog prihoda bilo najuspješnije u svojoj branši na ovim prostorima.

Kao aktivni zagovaratelj interesa Svete Nedelje u Zagrebačkoj županiji Lazar Grujić je bio i član Poglavarstva i županijske Skupštine te uprave Županijske uprave za ceste kao i Zajedničkog vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Niz godina Grujić je i predsjednik Stranke umirovljenika, a svojim političkim i društvenim djelovanjem zaslužan je ili je pomogao ostvarenju niza uspješnih projekata u Svetoj Nedelji, od škole u Rakitju/Novakima, uređenja sportskog centra u Orešju, osnivanju Sportko ribolovnog društva Sloga Orešje te uređenju jezera, osnivanja i pomaganja brojnih sportskih i eko udruga.

Uoči skorih lokalnih izbora Lazar Grujić odlučio je svoja radna i politička iskustva i znanja staviti na raspolaganje građanima Svete Nedelje te se pod sloganom „Čovjek prije svega“ kandidirati za gradonačelnika Svete Nedelje.

Gospodine Grujiću, kako to da ste se odlučili kandidirati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika Svete Nedelje?

Mnogi se, a naročito oni koji me znaju, pitaju zašto se kandidiram za gradonačelnika Svete Nedelje? Što mi to treba? Zašto ulazim u svijet politike koja je na niskim moralnim granama, zašto gubiti vrijeme, energiju i živce na politička prepucavanja, ciljane i grube nasrtaje te razna omalovažavanja i podmetanja bez argumenata? Neki će reći "evo još jednog nadobudnog koji se želi dokopati vlasti", a oni koji me doživljavaju kao opasnost izmišljat će kojekakve smicalice kako bi opravdali svoje neslaganje s mojom kandidaturom.

Moj odgovor svima vrlo je jednostavan: politku doživljavam kao plemenitu, socijalnu i društveno odgovornu pa čak i humanitarnu vještinu kojom se čovjeku i široj zajednici nude rješenja i programi za bolji i kvalitetniji život. Odabrao sam politiku umjesto pasivnog promatranja gospodarskog propadanja, društvenog osiromašenja, prekomjernog zagađenja okoline, iseljavanja mladih, osiromašenja starijih osoba… Osjetio sam moralnu i ljudsku obvezu da svojom stručnošću, znanjem i iskustvom pridonesem  otklanjanju i ublažavanju nastalih posljedica!

Zbog toga sam nakon sveobuhvatne analize, te cjelovitog sagledavanja aktualne situacije odlučio prihvatiti izazov i kandidirati se za funkciju gradonačelnika Grada Svete Nedelje.

Zašto mislite da bi građani Svete Nedelje baš vama trebali povjeriti svoj glas na skorim lokalnim izborima, zašto smatrate da ste najbolji kandidat?

Dobra stvar je u činjenici da će građani imati veliki izbor kandidata za gradonačelnika Svete Nedelje i neće im biti lako. Da li sam baš ja najbolji kandidat? Samo nebo zna. Istinu ću saznati nakon izbora, a do spoznaje tko je najbolji kandidat, evo nekoliko mojih podataka.

Od 1971. godine živim u Orešju, dijelim dobre i loše strane života s ljudima ovoga kraja. Želja mi je da u suradnji, s građankama i građanima grada Svete Nedelje, sve što je loše učinimo dobrim, a dobro još boljim. Želim da naš Grad postane poželjna destinacija za rad i život i atraktivna sredina za naše nove sugrađane.

Osjećam se sposobnim za odgovornu i zahtjevnu funkciju Gradonačelnika. Posjedujem iskustvo, stručnost, znanje, vještine i želju da kroz mnogobrojne nove projekte od Svete Nedelje stvorim Grad mladosti, znanja, sporta, poduzetništva, obrta, zdravstvene i socijalne sigurnosti.                                                     

Dobar sam izbor za gradonačelnika Svete Nedelje i zbog činjenice da sam financijski, materijalno i politički neovisan. Tome u prilog ide i moja odluka da za vrijeme obnašanja mandata Gradonačelnika neću primati plaću, kao ni moji zamjenici, već ćemo sukladno Zakonu i Statutu grada cijeli mandat volontirati. Sredstva ušteđena na taj način (cca 100.000 kuna mjesečno ili 5 milijuna kuna za četiri godine mandata) usmjerit ćemo za izgradnju dječjeg vrtića i škole u Strmcu.

Moja prednost je i u tome što želim biti gradonačelnik koji će služiti, a ne vladati, što želim čuti i saslušati druge prijedloge i mišljenja, što želim zajedno s građanima razvijati grad po mjeri čovjeka i tome se potpuno posvetiti. Bit ću Čovjek prije svega.

Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u Svetoj Nedelji, gdje vidite mogućnosti za poboljšanje života građanima?

Prije nego što konkretno odgovorim na pitanje pohvalio bih dosadašnja postignuća u razvoju grada u izgradnji infrastrukture. Tu prije svega mislim na vodovod i odvodnju, izgradnju plinske mreže, prometnica i sl. U tome sam kao član poglavarstva, županijski vijećnik i predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste dao i osobni doprinos. Osobito u pripremi projektne dokumentacije za izgradnju osmogodišnje škole u Strmcu i Novakima, uređenju i zaštiti vodocrpilišta, izgradnji prometnica i sl. No, pored svega još ima mojih sugrađana koji nemaju riješene osnovne komunalne uvjete, a da o nekim nadstandardima kao što su jednosmjenski rad u školama, zbrinjavanju djece u vrtićima i ne govorim. Također je žalosno da za svoj rad na sortiranju komunalnog otpada plaćamo najskuplje zbrinjavanje otpada u Zagrebačkoj županiji. U situaciji stalnih povećanih troškova života, rasta siromaštva, malih plaća, velike nezaposlenosti, socijalne nesigurnosti, ulaskom radnika u zonu siromaštva nakon umirovljenja, mislim da je svaka pomoć našim sugrađanima dobrodošla. Zato u četverogodišnjem mandatu gradonačelnika želim, sukladno kriterijima iz Socijalne karte grada koju će trebati napraviti, osigurati pomoć našim sugrađanima kojima je ta pomoć najpotrebnija, a to su: socijalne stipendije za srednjoškolce i studente, besplatni udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola, novčana pomoć rodiljama za novorođenčad od 7.000 do 70.000 kn, sufinanciranje izvannastavnih aktivnosti učenika osnovnih škola za učenje stranih jezika i informatičko osposobljavanje.

Također planiram našim najugroženijim umirovljenicima osigurati stalnu mjesečnu novčanu naknadu (sukladno kriterijima iz Socijalne karte grada) prema sljedećem modelu: za mirovine do 600,00 kuna mjesečnu naknadu do 300 kuna, za mirovine od 600,00 kuna do 1.000,00 kn mjesečnu naknadu do 150 kuna, za mirovine od 1.000,00 kuna do 2.000,00 kuna mjesečnu naknadu do 100 kuna. Cilj mi je osigurati i novčanu pomoć u povećanju energetske učinkovitosti stambenih objekata, novčanu pomoć za priključke vode, odvodnje i plina do objekta korisnika.

Namjera mi je poticati i cjeloživotno učenje zainteresiranima kroz Informatičke radionice za starije osobe i na taj način pružiti što većem broju naših sugrađana mogućnosti da steknu informatičku pismenost,  spoznaju važnost korištenja interneta i prednosti koje će na taj način steći. Potrebna je i godišnja organizacija sportskog natjecanja građana starijih od 60 godina, koje bi imalo za cilj jačanje pozitive socijalne i društvene klime u gradu.

Uočene potrebe građana, odgovore i rješenja te smjer djelovanja artikulirali smo kroz program u kojem su stručnu pomoć i suradnju ponudili mnogobrojni suradnici, dokazani i cijenjeni stručnjaci u svojim područjima rada poput prosvjete, kulture, sporta, IT tehnologije, zdravstva i socijale, OPG-a, turizma, ekologije, udruga civilnog društva, poduzetništva i obrta. Za mene i moje suradnike, bitan je i način na koji se nešto radi. Sve je stvar ideje i vizije koju kvalitetna ekipa zna i može provesti u djelo, a upravo sam takav tim okupio oko sebe. Tim kojim ne želim vladati, nego surađivati, slušati, čuti i uvažavati i druga mišljenja. Isto tako želim otvoriti vrata svim građanima i političkim opcijama, a ne samo podobnima, čime sam sve rekao. To su temeljni preduvjeti da od Svete Nedelje mogu stvoriti Grad mladosti, znanja, sporta, poduzetništva, obrta, zdravstvene i socijalne sigurnosti. Kao što sam rekao, bit ću Čovjek prije svega.

Budu li vam građani sredinom svibnja iskazali svoje povjerenje na izborima i postanete gradonačelnikom Svete Nedelje što će biti glavne stvari koje planirate riješiti, glavne odrednice vašeg programa?

Stvarajući strategiju razvoja grada, odredili smo Program rada i investicijska ulaganja u grad za četverogodišnje razdoblje kojim ću zajedno i uz pomoć svih sugrađana učiniti od Svete Nedelje Grad mladosti, znanja, sporta, poduzetništva, obrta, zdravstvene i socijalne sigurnosti.

Navest ću najznačajnije i glavne odrednice mog programa koje će se moći vidjeti i na web stranici www.covjekprijesvega.com prioritet je izgraditi osmogodišnju školu u Strmcu, s jednosmjenskim radom i mogućnošću cjelodnevnog boravka učenika, s trodijelnom sportskom dvoranom. Uz to i dječji vrtić u Strmcu kako bismo roditeljima omogućili kvalitetno, cjelodnevno zbrinjavanje djece. S obzirom na iskazanu potrebu među građanima, trebalo bi pokrenuti i aktivnosti na stvaranju preduvjeta za eventualnu izgradnju bazena na području grada, ovisno o prilikama koje se budu otvorile kroz EU fondove ili javno-privatno partnerstvo.

Jedan od prioriteta je i izgraditi Kulturni centar u Svetoj Nedelji koji će biti nositelj kulturnih, sportskih i inih događanja u našem gradu. U sklopu Kulturnog centra otvoriti i gradsku knjižnicu i oformiti Zavičajni muzej koji će svojim djelovanjem stvoriti uvjete za očuvanjem muzejskih eksponata i zbirki vezanih uz tradiciju, kulturu, običaje i stvaralaštvo ljudi ovoga kraja. Kroz Kulturni centar stvorit će se uvjeti za razvoj nadstandarda u školstvu kroz rad informatičkih radionica, glazbene škole, škole stranih jezika i sl. Kroz Kulturni centar afirmirati će se i kulturno umjetničke udruge i otvoriti prostor za susrete kulturno umjetničkih društava grada, županija i šire.

U zdravstvu i socijalnoj skrbi zalagat ću se da struka bude pokretač i nositelj aktivnosti na organizaciji mreže zdravstvenih ambulanti, izradi socijalne karte grada, potrebama za gerontološkim domaćicama, palijativnoj skrbi, pomoći u kući i slično. Siguran sam da ste ovo čuli mnogo puta do sada, no uglavnom se po tim pitanjima radilo samo o predizbornim obećanjim politike, bez iskrenog slušanja struke. Stoga sam odlučio poslušati struku pa će ovaj dio mog programa izraditi i provesti poznati zdravstveni djelatnik s iskustvom na lokalnoj i nacionalnoj razini te iskustvom političara. Nakon izrade socijalne karte i sagledavanja statusa naših umirovljenika i socijalno ugroženih osoba pokrenut ću zbrinjavanje i pomoć onima kojima je najpotrebnija, sukladno kriterijima iz socijalne karte.

Svi će se složiti da su to neke od stvari koje treba provesti i da se radi o projektima koji su potrebni Svetoj Nedelji, međutim na koji način kad su proračunska sredstva ograničena?

Odgovor kako funkcionirati u situaciji ograničenih proračunskih sredstava krije se, između ostalog, i u izbornom sloganu "Čovjek prije svega". Svojim ću osobnim primjerom iskusnog poduzetnika pokazati da kad postoji iskrena volja i poštene namjere, da se za sve projekte mogu iznaći sredstva u proračunu.                                             

Već sam spomenuo odluku da ja i moji zamjenici za svoj rad ne primamo plaću nego posao gradonačelnika i zamjenika radimo volontersk i na taj način uštedimo oko 5 milijuna kuna u četiri godine mandata što bi se usmjerilo u projekte za izgradnju škole ili dječjeg vrtića u Strmcu. Osim toga pokrenuti ću i izmjenu gradskog Statuta te zatražiti ukidanje članka koji omogućuje izbor dva zamjenika gradonačelnika, jer su  isti nepotrebni trošak za gradski proračun i služe za uhljebljenje koalicijskih partnera.

Također smatram kako gradska administracija treba dijeliti sudbinu svojih sugrađana i imati realna primanja, u skladu s prilikama u Hrvatskoj pa ću zato za izdatke za osobne dohotke zaposlenika u gradskoj upravi umanjiti za 25%, te preispitati sva primanja dužnosnika kao i članova nadzornih odbora, upravnih vijeća te članova Gradskog vijeća. Posebno velik prostor za uštede postoji u segmentu Javne nabave gdje je potrebno onemogućiti bilo kakva pogodovanja koja bi bila na štetu građana, te omogućiti bolju proceduru u procesu provedbe javne nabave.

Zato je potrebno da u komisiji za provedbu javne nabave većinu čine građani, javno priznate osobe, stručne i nestranačke osobe, koji će biti izabrani od strane građana na javnom pozivu. Ovo su samo neki od poteza koje ću pokrenuti u smjeru osiguravanja odgovornog trošenja proračunskih sredstava, te osigurati realizaciju planiranih investicija.

Kao što vidite, nije problem u ograničenim proračunskim sredstvima, a mjesta za odgovorno raspolaganje i trošenje proračunskih sredstava ima još mnogo i vjerujte mi da ću se prema tom pitanju odnositi krajnje odgovorno. Kao što sam rekao, za mene i moje suradnike bitan je i način kako se nešto radi jer sve je stvar ideja i kvalitetne ekipe koja ih zna i može provesti. A ja imam kvalitetne ljude u svom timu. Ponavljam, ne želim vladati, nego surađivati, slušati, čuti i uvažavati i druga mišljenja, imati otvorena vrata za sve građane i političke opcije. To su uvjeti koji pretpostavljaju da ću od Svete Nedelje stvoriti Grad mladosti, znanja, sporta, poduzetništva, obrta, zdravstvene i socijalne sigurnosti. Bit ću Čovjek prije svega.                                             

Na koga sve računate u provedbi tih programa?

Nitko od nas nije Superman da može sve sam učiniti. U suradnji s timom suradnika koji su u svom području rada stručni, dokazani i čestiti ljudi izradili smo Program rada za četverogodišnje razdoblje i odredili prioritete o kojima sam govorio. Program se može promatrati kroz slogan Čovjek, prije svega koji jasno šalje nedvojbenu poruku da je središtu svih naših planova i aktivnosti čovjek. Iz slogana Čovjek, prije svega proizlazi i naša odgovornost za realizaciju Programa. Prvenstveno želim naglasiti da osim mene niti jedan član moga tima nije stranački čovjek. Svi redom su mladi, stručni i politički neovisni i to je jamstvo da ćemo neovisno o stranačkoj i ideološkoj stezi provoditi naš program za Svetu Nedelju.

U tome računam i na stanovnike Svete Nedelje, želim da i nakon izbora građani Svete Nedelje zadrže kontinuirani utjecaj na smjer političkog djelovanja izabrane vlasti i kontrolu realizacije predizbornih obećanja. Stoga planiram osnivanje Savjeta građana. U Savjetu bi bile stručne, kompetentne, nestranačke osobe, koje na probleme gledaju drugačije nego političari koji moraju udovoljiti svojoj bazi, središnjici, financijskim sponzorima i drugim lobijima. Formiranjem Savjeta građana želim dokinuti praksu da se na birače i na građane misli i obraća im se samo tijekom izborne kampanje i nakon toga se na njih zaboravi. Savjet bi predstavljao kontinuitet izborne kampanje i komunikacije s građanima te časnu i odgovornu dužnost. Savjet bi činilo 7 osoba, sastajao bi se minimalno 4 puta godišnje, između sebe bi birali predsjednika i tajnika na mandat od traje 4 godine, a predsjednik savjeta bi bio član savjetodavnog tima gradonačelnika.

Godinama ste politički aktivni pa znate kako funkcionira sustav, ali i kako izgledaju stvari u političkoj areni, pogotovo u predizborno vrijeme. Očekujete li da će kampanja biti prljava i da će biti udaraca ispod pojasa?

Slogan, Čovjek prije svega je smjer moje komunikacije prema biračima koja će biti iskrena, lišena političkog populizma, usmjerena na život u 21., a ne u 20. stoljeću. Stoga je moj program vezan uz građane, radnike, nezaposlene, mlade, umirovljenike, invalide, branitelje, socijalno ugrožene i starije osobe, sportaše, udruge civilnog društva...

Osobno se u kampanji neću koristiti lažima i neistinama. Kroz radni i politički vijek na vlastitom primjeru osjetio sam što čovjek opsjednut jalom i zavišću može učiniti drugom čovjeku, kako izgleda kad se politika umiješa i želi te diskreditirati. Kad ti kao uspješnom direktoru i poslovnom čovjeku anonimnim pismima prijete ubojstvom obitelji, pa ti kao političaru kojim ne mogu manipulirati objave gnjusnu laž da si lažni umirovljenik…, prolazeći kroz ta za moju obitelj i mene teška razdoblja održalo me je uvjerenje da sam sve radio pošteno, sukladno zakonima i nepisanim pravilima ponašanja prema čovjeku. A institucije pravne države neka rade svoj posao.

Da zaključim, izborni slogan Čovjek prije svega s kojim idem u kampanju odnosi se i na moje političke suparnike, koji podrazumijeva da uz samopoštovanje, iskazujem poštovanje prema svim kandidatima za gradonačelnika uz uvažavanje njihovih osobnosti i članova njihovih  obitelji. Vjerujući da će se i ostali tako ophoditi prema meni, a ako ne ostajem vjeran mom izbornom sloganu i bit ću Čovjek prije svega.

Tagovi:
|
|
|
Marketing...

Ostale vijesti

Povezane vijesti

Najčitanije vijesti

16.02.2013. - 102229 učitavanja
Kredit koji je putovao oko svijeta
02.03.2017. - 99088 učitavanja
Damir Halužan kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Svete Nedelje
03.02.2017. - 88528 učitavanja
Opet preokret - raspušten svetonedeljski HDZ, Markovinović povjerenik
18.05.2009. - 84758 učitavanja
Drugi krug za gradonačelnika
10.04.2013. - 83329 učitavanja
Vijećnici bye, bye
22.12.2016. - 76450 učitavanja
Dario Zurovec objavio kandidaturu za gradonačelnika
31.05.2009. - 70490 učitavanja
Drago Prahin gradonačelnik

Arhiva vijesti

Sve vijesti pogledajte u našoj arhivi.
Marketing...
Zlatni ključ d.o.o.
adresa: Vinogradska 4, 10431 Sveta Nedelja
e-mail: zlatni-kljuc@zg.t-com.hr
webdesign: viktor@zlatni-kljuc.com
tel: (0)1 3373 473, fax: (0)1 3373 472